Haddehane Ürünleri

lama demirleri

Lama Demirleri;

Lama demiri, son zamanlarda üretimi artan piyasasının en sağlam ve dayanıklı demirlerinden. Genellikle kullanım alanı…

detay
silme demirleri

Silme Demirleri;

Genel itibarıyla silme demir lama olarak da adlandırılır. Düz bir şekilde olması ve Demir Çelik endüstrisinin en önemli parça…

detay
kare dolu demir

Kare Dolu Demir;

Kare dolu demir üretim ya da genel montaj aşamalarında sıkça kullanılan ham madde ürünlerdendir. Buna ek olarak ise…

detay
npu profilleri resim

Npu Profiller;

Endüstriyel ve yapısal amaçlar adına spesiyal olarak biçimlendirilen ve kullanıldığı inşada ciddi metanet sağlayan ürünlere…

detay
npi demirleri resim

Npı Demirleri;

Günümüzde yapı sanayinin gelişmesi, inşaatların yaygınlaşması ve endüstrinin gelişmesiyle ham maddeye ve…

detay
t profil demirleri

T Profil Demirleri;

Genel itibariyle profil demirleri ya da T kirişleri, inşaat sektöründe diğer yapısal şekillerden daha az kullanılmakta olan…

detay

Haddehane Ürünleri

Günümüzde kullanılan veya üretilen birçok ürüne tanıklık ediyoruz. Bunlardan biri de Haddehane ürünleridir. İsim kökeni Arapça olan bu kelime, ham maddenin eritilebildiği bir fırın ya da ocağın bulunduğu yerlere denmektedir. Hadde; bilinen, maden olarak adlandırılan maddeleri tel biçimine getirebilmek amacıyla ve bunu da belirli çaplardaki deliklerle yapmayı sağlayan ve çelik malzemesinden yapılan bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Demir çelik sektöründe öncü firmalardan biri olan Deha Metal firmasında haddehanede kullanılan araçların iki çeşidi bulunmaktadır; manuel olarak ( el ile kullanılabilen ) kullanılan ve motor gücüyle çalışan araçlar.

Ortaya çıkartılacak olan telin çapını küçültmek amacıyla hadde üzerinde bulunan delikler sıralı ve seri bir biçimde düzenlenmiştir. Haddeleme işlemini de açıklayacak olursak; çelikten yapılan malzemeler veya metalleri bir tabaka haline getirebilmek amacıyla merdaneli makinelerden geçirilme işlemine haddeleme denmektedir. Bu haddeleme işlemiyle bazı haddehane ürünleri oluşturulmaktadır. Bunlardan bazıları; borular ve değişik şekillerdeki profillerdir. Yaklaşık 1250 derecede yapılan bu işlem sıcak haddeleme olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemi soğuk haddeleme olarak gerçekleştirmekte mümkündür.

Haddeleme Nasıl Yapılmaktadır?

Haddeleme işleminin yapılacağı hadde makinelerinin merdaneleri, aynı hızda dönme sağlamakta olmasına karşın zıt yönde dönme sağlamaktadır. Bu iki merdanenin arasından geçen ürünler, plastik deformasyona uğramaktadır. İki merdane arasındaki ara açıklığı, metalin giriş sağladığı bölümdeki kalınlıktan az olduğundan dolayı, hadde işlemine uğrayan malzemenin çıkışındaki kalınlık daha az olacaktır. Haddeleme işlemini mekanik bir tabir ile açıklayacak olursak; bir basma işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hadde makinelerinde sağlanan radyal basınç sayesinde, metaller gerekli işlemi görmektedir.

Deha Metal’de Haddeleme Çeşitleri Nelerdir?

Yaklaşık 1250 derece ile yapılan işleme sıcak haddeleme denmektedir. Bu işlem haricinde soğuk haddeleme de mevcuttur. Bu haddeleme çeşitleri birbirleriyle bağlantılı işlemlerdir. Bunun açıklamasını yapacak olursak; soğuk haddeleme işleminde de sıcak haddeleme işleminde olduğu gibi metal madde merdanelerin içinden geçmektedir. İçerisinde geçerken sıcak işlem uygulanmaz ve soğuk metal esneklik payına sahip değildir.

Soğuk metalin bir avantajı ise kesim işleminin daha düzgün ve kalıp halinde yapılabilmesidir. Sıcak ve soğuk haddeleme işleminin birbirleriyle bağlantısını açıklayacak olursak, örneğin; sıcak bir haddeleme işlemine maruz kalmış metalin ince bir sac haline getirilebilmesi için soğuk haddeleme işleminden geçmesi gerekmektedir.

Bu işlem sırasında metalin dayanıklılığı artmaktadır ve sert bir yapıya bürünmektedir. Bununla birlikte işlem gören metalin sünekliği ( esnekliği ) azalma göstermektedir. Sıcak haddeleme işleminde, işlem gören metal kolaylıkla esnetilebilirken soğuk haddeleme yapılan metalin esnekliği daha sert olarak karşımıza çıkar. Bu işlemin ortadan kaldırılması için tavlama tekniği uygulanmaktadır. Tavlama; metal bir maddenin yapısını değiştirmek için sıcak işlem uygulanarak yapılan bir tekniktir. Deha Metal, ilgili uzmanları ve sektördeki tecrübesiyle sizlere hizmet vermektedir.