Su Boruları

Su Boruları

Su boruları kısaca, borular içinden sıvı aktarımının söz konusu olduğu yerlerde değerlendirilen önemli bir maddedir. Genellikle iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar temiz su tesisatında kullanılan borular ile dışarı atıklarda kullanılan ve kirli suyu dışa aktarmaya yarayan su borularıdır.

TEMİZ SU TESİSATINDA KULLANILAN SU BORULARI

Temiz su tesisatında kullanılan bu çeşit borular kullanım amacına uygun, temiz suyun kalitesini ve temizliğini etkilemeyen ve korozyona dayanıklı maddelerden yapılmalıdır. Temiz su tesisatında kullanılan bu su boruları farklı malzemelerden ve ham maddeden yapılmış olabilir.

Günümüzde çelik boruların yerini plastik borular almaya başlamıştır. Çelik borunun ömrü, malzemenin kalınlığına ve doğru kullanımına bağlı olarak 10 ve ya 50 yıldır. Ortalama 20 °C sıcaklıkta bu zaman tespit edilmişken basınç ve sıcaklık artması durumunda bu ömür daha da azalmaktadır.

Bina içi soğuk su ve sıcak su tesisatlarında, galvanizli çelik, bakır ve plastik borular kullanılabilir. Günümüzde, galvanizli çelik borulara göre daha uzun süreli bir kullanım, ekonomik ve işçiliğinin kolay olması aynı zamanda fiyat performans açısından iyi olması dolayısıyla plastik borular öncelikle tercih edilmektedir. Fakat sıva üstü tesisatlarda set oluşturulmuş bakır borular estetik yönüyle daha çok tercih edilmektedir

Temiz su tesisatlarında sayaç tarafından su boşaltılması gerçekleştirmek amacıyla yatay borulara % 1 eğim gerçekleştirilmelidir. Açıktan döşenen borular mutlaka birbirine kenetlenmelidir. Boru ekseninin duvardan uzaklığı 3 inçe kadar 4 cm, 3 inç ve daha büyük borularda ise 5 – 6 cm olması gerekmektedir.

Bina dışında toprak altına yerleştirilecek su boruları donmaya karşı önlem oluşturmak için bölgesine göre 60 – 80 – 100 cm derinlikte döşeyerek izolasyon yapılmalıdır. Ayıca ağır vasıta ve yüklü kamyonlar geçecek yerlerde gerekli önlemler etkili şekilde alınmalıdır. Kolektör yapımında kaynak kullanılmamalıdır. Eğer kaynak kullanılması zorunlu ve gerekli ise yeniden galvanizlenme işlemi yapılmalıdır.

TEMİZ SU TESİSATINDA KULLANILAN BORULAR

ÇELİK BORULAR

Tesisat sistemlerinde sıvı taşıyıcısı (soğuk, buhar ve kaynar su, sıcak su) olarak kullanılan ve çelik maddeden yapılmış galvanizli borular tercih edilir. Bu borular, duvarda sıva altına yerleştirilir ancak döşeme, ıslak zemin altına yerleştirilemez. Bu borular, temper dökümden üretilmiş ek parçalarıyla dişli, vidalı flanşlarla kenetleme yapılır.

Galvanizli çelik su borulara hiçbir zaman sıcak, bükme ve eğme işlemi yapılmaz. Böyle bir işlemde su borusu üzerindeki galvaniz kaplaması deformasyona uğrayacağı için borunun bozulması çabuklaşır. Galvanizli çelik su borular 6 –6,5 m boyunda, iki ucu dişli şekilde üretilir. Dişlerin deforme olmaması için bir ucuna manşon, diğer ucuna ise plastik muhafaza malzemesi takılarak Deha Metal adlı firmadan kullanıcıya verilir.

DEHA METAL İLE ALÜMİNYUM FOLYO TAKVİYELİ SU BORULARI

Bu borular üç aşamadan oluşur. Boru ve kaplaması ortasına alüminyum folyo ile birlikte PPR-Tip 3’ten madde koyulur. Folyo sargı kaynaklama ve özel PP filmleri yapılarak alüminyum folyo ile PP katmanı üzerinde bağlantı sağlayacak şekilde birleştirilir.

Üst ve alt katmanı çapraz şekilde bağlı polietilen, orta katmanı alüminyum folyolu şekilde üretilmektedir. Güçlü çapraz yapılan bağlar sayesinde borunun yüksek sıcaklığa dayanımı kolaylaşır. Su borunun orta tabakasında bulunan basit madde olan alüminyum folyo, çapraz bağlı polietilenle bir bütün olacak şekilde çalışarak borunun yüksek ısılarda boyca uzamasını azaltır. Plastik alüminyum folyolu borularda birbirine birleştirme öncesi ağız kısımlarındaki folyo traşlanır ve pürüzsüz hale getirilir. Deha Metal firmasında kullanıcıya ise bu şekilde ulaştırılır.

Açık kanalizasyon sistemleri için ise PVC borular çoğunlukla tercih edilir. Bu seçenek birçok avantaj sağlar. Genellikle düşük maliyet; kurulumun kolaylığı, dayanıklılık. Bütün bu özellikler çeşitli amaçlara uygun olarak Deha Metal adlı firmalarda kullanılmaktadır.